به نام پروردگار سخن

انواع جمله در زبان عربی

10944 بازدید

جمله چیست؟

برای ساخت هر خانه‌ای (جمله) به مقادیر زیادی مصالح (صوت) نیاز داریم. مصالح قطعاتی (کلماتی) را مثل دیوار و سقف وغیره تشکیل می‌دهد که از کنار هم قرار گرفتن این قطعات با رعایت هماهنگی و ترتیب به ساخت خانه می‌رسیم. در نگاه اول هر خانه‌ای با خانه‌ی دیگر متفاوت به نظر می‌رسد ولی در یک نگاه عمیق و با کنار زدن اضافات و بخش های غیر ضروری به مدل پایه خانه می رسیم: چهار دیوار با یک سقف و یک کف و یک ورودی. این حداقل چیزی است که برای ساخت هر خانه‌ای لازم است که هر فردی حسب نیاز خاص خود و یا سلیقه در ابعاد و شکل این قطعات اصلی تغییراتی ایجاد می‌کند و یا حتی قسمت‌های غیر ضروری و یا تزئیناتی را به آن اضافه می‌کند.

 دقیقا در زمینه زبان هم به همین شکل است. تمامی جملات در ساختار خود به چند مدل انگشت شمار ثابت خلاصه می‌شوند. مثل:

فعل+فاعل= جاء منصورٌ.  (منصور آمد)
فعل + فاعل + مفعول = أكلتْ ندی التُفاحةً. (ندا سیب را خورد)
مبتدا + خبر = البرتقال مفیدُ. (پرتقال مفید است)
و…

که در عمل هر یک از این بخش‌های اصلی می‌تواندگسترش پیدا کند و مثلا به جای “منصور” گفته شود “ابنی الصغیر منصور” (پسر کوچکم منصور) و یا قیدهای برای وضوح بیشتر به آن اضافه شود. مثلا در ادامه جمله دوم عبارت “بعد الاستیقاظِ من النومِ” (بعد از بلند شدن از خواب) را بیاوریم و یا حتی با هم ترکیب شوند مثل خانه‌ای که از چند اتاق تشکیل شده است.

هدف زبان برقراری ارتباط است. برای انتقال معنای مورد نظر از کلمات مختلف در کنار همدیگر استفاده می‌کنیم. به مجموعه کلمات که برای به تصویر کشیدن مفهومی خاص در کنار هم قرار می‌گیرند جمله می‌گویند. در زبان عربی از لحاظ ترکیب ، دو نوع جمله وجود دارد: جمله فعلیه و جمله اسمیه. جمله فعلیه به جمله‌ای گفته می‌شود که با فعل شروع می‌شود و برای تکمیل معنا از کلمات دیگری در ادامه استفاده می‌کند. و جمله اسمیه جمله‌ای است که با اسم شروع می‌شود مثل جملات در زبان فارسی. البته در زبان فارسی عموما تمامی جملات حتما به فعل نیاز دارد برخلاف زبان عربی که می‌شود جمله را بدون فعل و تنها با استفاده از اسم و حرف می‌توان جمله تشکیل داد در ادامه با انواع جمله‌ها در زبان عربی آشنا خواهید شد.

فرق جمله و ترکیب در چیست؟

ترکیب و جمله هر دو از تعدادی کلمات تشکیل شده است ولی با یک تفاوت اینکه ترکیب معنای کاملی را حمل نمی‌کند و برای معنا دار شدن نیاز به کلمات دیگری دارد ولی جمله به معنای واضحی اشاره می‌کند و به هیچ کلمه‌ای نیاز ندارد. ویدئوی زیر به شما کمک می‌کند تا تفاوت بین ترکیب و جمله را به وضوح مشاهده کنید.

جمله اسمیه از چه اجزایی تشکیل شده است؟

جمله اسمیه از دو بخش اصلی شروع شده: بخش شروع کننده (مبتدا) و بخش کامل کننده (خبر). به زبان دیگر بخش دوم در مورد بخش اول خبری را به شنوده می‌دهد. که می‌تواند یک اسم تکی باشد و یا یک جمله فعلیه ويا جمله اسميه باشى و يا اينكه  شبه جمله باشد (حرف + اسم)   باشد.

هشام قوي. (هشام قوی است.)
هشام يحبُ السفرِ. (هشام سفر کردن را دوست دارد.)
هشامٌ والدهُ مريضٌ. (هشام پدرش مریض است.)
هشام في البيت. (هشام درون خانه است.)

برای درک بهتر موضوع دو ویدئوی زیر را با دقت مشاهده کنید.

شبه جمله چیست؟

شبه جمله (شبه الجملة) به مجموعه کلماتی گفته می‌شود که دارای معنای کامل نیست و برای کامل شدن به کلمه‌ یا کلمات دیگری نیاز دارد. برای مثال ” در ساعت هفت صبح” یک شب جمله است که برای تکمیل شدن به کلمه یا کلمات دیگری نیاز دارد مثل “آمد” ، عالی است”. برای درک بهتر موضوع ویدئوی زیر را بادقت مشاهده کنید.

جمله اسمیه چند خبری

همانگونه که برای یک اسم خبرهای گوناگونی می‌تواند باشد درون یک جمله برای صرفه جویی در وقت برای یک اسم (مبتدا) جندین خبر گوناگون را یک جا ذکر کرد. ویدئوی زیر شما را در درک بهتر موضوع کمک خواهد کرد.

جمله فعلیه چیست؟

در زبان فارسی عمدتا فعل در آخر جمله قرار می‌گیرد. برای مثال “پدرم از سفر آمد.” ولی هیچ موقع فعل را در ابتدای جمله نمی‌آوریم. “آمد پدرم از سفر.” ولی در زبان شیرین عربی عموما جمله با فعل شروع می‌شود و این یکی از مشخصه‌های زبان عربی محسوب می‌شود. نکته بسیار مهم و کلیدی در مورد جمله فعلیه در زبان عربی این است که فعل برای غایب به صورت مفرد می‌آید.

كتبَ عليُ واجباتِه المدرسيةَ. (علی تکالیف مدرسه‌اش را نوشت)
كتبَ عليُ ورضا واجباتهما المدرسية.
كتبَ عليٌ ورضا ومحمدُ واجباتهم المدرسية.

كتبَتْ زهراءُ واجباتِها المدرسية. (زهرا تکالیف مدرسه‌اش را نوشت)
كتبَتْ زهراءُ وفاطمةُ واجباتهما المدرسية.
كتبَتْ زهراءُ وفاطمةُ وهدى واجباتهنَ المدرسيةَ.

برای روشن‌تر شدن موضوع ویدئو جذاب زیر را با دقت مشاهده کنید و با  تقویت مهارت شنیدن و رشد دایره واژگانی خود یک تیر و چند نشان بزنید.

اجزاء جمله فعلیه

جمله فعليه ساده ترین حالت خود از فعل + فاعل + (مفعول) ساخته می‌شود که البته مفعول دارای جایگاه‌ همیشگی در جمله نیست. حرکت فاعل و مفعول در زبان عربی منحصر به فرد است به این صورت که فاعل همیشه در حالت رفع ( حرکت ــُــ و ـان برای فاعل مونث و ـون برای جمع مذکر) می‌باشد و مفعول در حالت نصب ( حرکت ــَـ و ـیْن برای فاعل مونث و ـينَ برای جمع مذکر ) می‌باشد. مشاهده ویدیوهای لیست پخش زیر به ترتیب شما را در شناخت اجزاء جمله فعلیه آشنا می‌کند. 

جمله فعلیه و جمله اسمیه

برای جمع بندی جمله فعلیه و اسمیه ویدئو زیر را با دقت مشاهده کنید. در این ویدئو در کنار آشنایی با موضوع ساختار جمله در زبان عربی دایره واژگانی خود را نیز بالا خواهید برد و مهارت شنیدن را نیز در خود تقویت خواهید کرد.

با این مقاله چه امتیازی میدهید؟
2/5
آیا این مطلب را می پسندید؟
https://ostadsaeed.com/library/?p=1805
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
سعید اسحاقی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

0 نظر در مورد انواع جمله در زبان عربی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.

اینستاگرام

یوتیوب

تلگرام

واتساپ

آپارات

روبیکا

سروش

ایتا

آی گپ

گپ

در وب سایت استاد سعید شما دسترسی به هزاران محتوای آموزشی دارید؛ همچنین ما دائما در حال تولید دوره های آموزشی و کاربردی زبان ها برای شما هستیم. برای یادگیری زبان فقط کافیه تلاش با برنامه داشته باشید.