به نام پروردگار سخن

ضمایر در زبان عربی

4923 بازدید

ضمیر چیست؟

ضمیر به معنای پنهان و ناپیدا است. برای مثال می‌گوییم ضمیر ناخودآگاه. در وادی زبان ضمیر به معنای کلمه ای است که اشاره به شخص، شی و یا پدیده‌ای دارد بدون آنکه نام آن را مستقیما ذکر کند. برای مثال وقتی می‌گوییم “او آمد” در اینجا مشخص نیست که منظور از او دقیقا کیست. ولی این شخص برای دو نفری که با هم درباره “او” صحبت می‌کنند کاملا واضح است. او در اینجا یک ضمیر است. یا وقتی می‌گویید “تمیزش کردم” “ش” یک ضمیر است که به چیز مشخصی اشاره دارد. ضمایر از تکرار اسم جلوگیری میکنند چرا که تکرار برای انسان خسته کننده است اما استفاده از ضمیر باعث ایجاد چالش برای مغز می‌شود.

در تمامی زبان‌ها سه دسته ضمیر داریم: 

1.متکلم (فرد یا افرادی که با دیگران صحبت می‌کنند.)

2.مخاطب (فرد یا افرادی که شنونده کلام گوینده هستند.)

3.غایب (فرد یا افرادی که گوینده و شنونده درمورد آنها صحبت می‌کنند.)

مشخصه دوم در ضمایر جنسیت متکلم، مخاطب و غایب است. البته این مشخصه در تمامی زبان‌ها وجود ندارد. در زبان فارسی ضمایر بسیار خلاصه‌تر و محدودترند. اما ضمایر در زبان انگلیسی و زبان عربی به جنسیت توجه بسیاری دارد. در زبان عربی تقریبا تمامی ضمایر برای به صورت مجزا وجود دارد. برای مثال تفاوتی نمی‌کند مخاطب شما مرد باشد با زن شما او را با ضمیر “شما” خطاب می‌کنید ولی در زبان شیرین عربی از ضمیر “أنتَ” برای مخاطب مرد و از ضمیر “أنتِ” برای مخاطب زن باید استفاده کنید.

مشخصه سوم در ضمایر عدد افرادی است که ضمایر به آن برمی‌گردد. در اکثر زبان‌ها ضمایر برای مفرد و جمع وجود دارد ولی در زبان شیرین عربی، حتی ضمایر مخاطب و غایب برای دو نفر (مثنی) هم وجود دارد که این موضوع موجب بالاتر رفتن دقت زبان عربی در مقایسه با دیگر زبان‌ها می‌باشد. اگر به مطالعه در خصوص ضمایر در زبان انگلیسی علاقه‌مندید از مقاله ضمایر در زبان انگلیسی دیدن کنید. 

انواع ضمایر در زبان عربی

این مقاله با توجه به نکات ریز و درشت قائده‌ی ضمایر در زبان عربی این قائده را در اختیار شما عشاق زبان عربی قرار می‌دهد. در نظر داشته باشید که برای یادگیری یک قاعده باید صبور بود و تکه‌های یک پازل را در کنار هم قرار داد.

ضمایر در زبانهای مختلف انواع متنوعی دارد. ضمایر در زبان فارسی، عربی و انگلیسی با هم متفاوت اند. ضمایر در زبان عربی به صورت کلی به دو دسته جدا و متصل تقسیم می‌شوند. و از نظر جایگاه در جمله به انواع مختلفی تبدیل می‌شوند. انواعی چون ضمایر فاعلی، ضمایر مفعولی که در ادامه مقاله با آن‌ها آشنا خواهیم شد.  

الضمیر المتصل

ضمیر متصل

الضمیر المنفصل

ضمیر منفصل

از عنوان ضمایر متصل میتوان تشخیص داد به  ضمایری گفته می شوند که به کلمه اسم، فعل، حرف وصل می‌شوند. اسم وفعل وحرف می‌توانند اعراب کلمه را در جمله به “مبنی” تبدیل کنند. ضمایر منفصل دقیقا بر عکس ضمایر متصل اند و به صورت جداگانه در کنار جمله قرار میگیرند.

ضمایر منفصل

ضمایر مرفوعی

این ضمایر فاعلی مرفوعی از نوع ضمایر منفصل‌اند.  پس می‌توان ان‌ها را ضمایر منفصل فاعلی مرفوعی در نظر گرفت. این ضمایر جانشین فاعل در زبان عربی‌اند. فاعل یا انجام دهنده‌ی کار در جمله را می‌توان با این ضمایر مشخص کرد که به ان‌ها ضمایر فاعلی گفته می‌شوند. این ضمایر اعراب مرفوعی دارند. 

در جدول زیر با لیست کامل ضمایر فاعلی مرفوعی در زبان عربی آشنا می‌شوید. رنگ آبی نشان دهنده مذکر و رنگ صورتی نشانه مونث و رنگ بنفش نشانگر ضمایر مشترک برای مذکر و مونث است. و دایره‌ها ⚫️  نشان دهنده عدد است.

ضمایر متکلم (گوینده)

أنا ⚫️
نَحنُ ⚫️⚫️ به بالا

ضمایر مخاطب (شنونده)

أنتَ ⚫️
أنتِ ⚫️

أنتُما ⚫️⚫️
أنتُما ⚫️⚫️

أنتُم ⚫️⚫️⚫️ به بالا
أنتُنَّ⚫️⚫️⚫️ به بالا

ضمایر غایب

هُوَ⚫️
هِيَ⚫️

هُما⚫️⚫️
هُما⚫️⚫️

هُم ⚫️⚫️⚫️ به بالا
هُنِّ⚫️⚫️⚫️ به بالا

در ویدئو زیر می‌توانید تمامی ضمیرها را داخل جمله مشاهده کنید. به فعل‌های مضارع بعد از ضمایر دقت کنید که چگونه با هر یک از ضمایر تغییر می‌کنند. البته با دقت در تصاویر صحبت‌های بازیگران را بهتر متوجه خواهید شد و کلمات جدید و کاربردی زیادی را کشف خواهید کرد و علاوه بر آن مهارت شنیدن خود را نیز در معرض آموزش قرار می‌دهید.

در این ویدئو با ضمایر متکلم (گوینده) از نزدیک آشنا می‌شوید. به فعل‌های که بعد از ضمایر می‌آید نیز دقت کنید که برای هر ضمیر چگونه تغییر می‌کند.

ضمایر منصوبی، مجروری

ضمایر منفصل منصوبی، مجروری معمولا اول جمله و به منظور مفعول به است؛ این ضمایر به چیز یا کسی که کار بر روی آن انجام میشود گفته می شود. 

ضمایر متکلم (گوینده)

إِيَّايَ⚫️
إِيَّانَا⚫️⚫️ +

ضمایر مخاطب (شنونده)

إِيَّاكَ ⚫️
إِيَّاكِ⚫️

إِيَّاکُمَا⚫️⚫️
إِيَّاکُمَا⚫️⚫️

إِيَّاکُم⚫️⚫️⚫️ +
إِيَّاکُنَّ⚫️⚫️⚫️ +

ضمایر غایب

إِيَّاهُ⚫️
إِيَّاهَا⚫️

إِيَّاهُمَا⚫️⚫️
إِيَّاهُمَا⚫️⚫️

إِيَّاهُم⚫️⚫️⚫️ +
إِيَّاهُنَّ⚫️⚫️⚫️ +

ضمایر متصل

ضمایر فاعلی مفعولی

ضمایر فاعلی متصل به ضمایری گفته می‌شود که به تعداد زیادی از فعل‌های ماضی، امر و برخی از افعال مضارع (در حالت صرف فعل) متصل می‌شوند و بدون اینکه لازم باشد اسم یا ضمیر جدا مربوط به فاعل ذکر شود نشان می‌دهد که کار انجام شده توسط چه کسی انجام شده است. البته توجه داشته باشید که افعال هیچگاه نمی‌تواند از این ضمایر جدا شوند. در ویدئو های زیر می‌توانید با آنها آشنا شوید.

حال به این ضمایر نگاه کنید و با صدای بلند آن‌ها را مرور کنید.

ضمایر متکلم (گوینده)

ي ⚫️
نا⚫️⚫️ +

ضمایر مخاطب (شنونده)

تَ ⚫️
تِ ⚫️

تُما ⚫️⚫️
تُما ⚫️⚫️

تُم ⚫️⚫️⚫️ +
تُنَّ⚫️⚫️⚫️ +

ضمایر غایب

هُوَ⚫️
هِيَ⚫️

ا⚫️⚫️ 
تا⚫️⚫️ 

و ⚫️⚫️⚫️ +
ن⚫️⚫️⚫️ 
+

در این ویدئو ضمایر فاعلی متصل را از زبان زبانشناس وعالم مشهور فراهیدی خواهید شنید.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://ostadsaeed.com/library/?p=394
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
استاد سعید
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

0 نظر در مورد ضمایر در زبان عربی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.

اینستاگرام

یوتیوب

تلگرام

واتساپ

آپارات

روبیکا

سروش

ایتا

آی گپ

گپ

در وب سایت استاد سعید شما دسترسی به هزاران محتوای آموزشی دارید؛ همچنین ما دائما در حال تولید دوره های آموزشی و کاربردی زبان ها برای شما هستیم. برای یادگیری زبان فقط کافیه تلاش با برنامه داشته باشید.