به نام پروردگار سخن

علایم نگارشی در عربی

4320 بازدید

همانگونه که نبود علایم راهنمایی و رانندگی در جاده راننده را با مشکل روبرو می‌کند ، در حین خواندن متن هم عدم رعایت علایم نگارشی توسط نویسنده ، خواننده را با مشکل روبرو می‌کند. بخشی از علایم نگارشی در تمامی زبان‌ها مشترک است و برخی دیگر برای هر زبانی از نظر کاربرد و معنا متفاوت است. در این نوشته قصد داریم با علایم نگارشی در زبان شیرین عربی (علامات الترقيم) آشنا شویم.

نقطه (نقطة)

نقطه یکی از پرکاربردترین علایم نگارشی محسوب می‌شود. از نقطه در پایان تمامی جملات خبری قرار می‌گیرد.  در زبان عربی نقطه بدون هیچ فاصله‌ای بعد آخرین کلمه جمله قرار می‌گیرد. 

علامت سوال (علامة الاستفهام)

از علامت سوال ؟ در انتهای پرسش‌ها استفاده می‌شود. عموما زمانی که از کلمات پرسشی مثل: ماذا ، لماذا ، کیف ، متی و… در جمله ای استفاده می‌شود در انتها باید از علامت سوال استفاده کرد. البته در برخی از موارد هیچ کلمه پرسشی در جمله وجود ندارد ولی در انتها از علامت سوال استفاده می‌شود که در این حال با تغییر لحن در حین خواندن جمله را به جمله پرسشی باید تبدیل کرد. در ویدیو زیر با کاربرد علامت الاستفهام بیشتر آشنا شوید. دقیقا مثل سوالات بله خیر بدون کلمه پرسشی “آیا” در زبان فارسی.

علامت کاما (علامة الفاصلة)

علامت کاما یکی از پر کاربردترین علایم نگارشی به شمار می‌رود که به محض رسیدن به ان در متن باید یک توقف کوتاه بکنیم و سپس ادامه بدهیم. از این علامت در موارد زیر استفاده می‌شود:

1.برقرار کردن ارتباط بین دو جمله کوتاه مرتبط به یکدیگر 
2.بعد از عبارت خطاب مثل: “یا ناصر، انهض.” (ناصر، پاشو.)
3.قبل از حرف واو در شمارش زیر مجموعه‌های یک بخش
4. بعد کلمه “نعم” و “لا”

کاما در زبان عربی برخلاف زبان عربی به کلمه قبلی خود می‌چسبد. برای شناخت بهتر با این علامت ویدئو زیر را ختما مشاهده کنید.

علامت تعجب (علامة التعجب)

علامت تعجب نیز از علامات نگارشی بسیار پرکاربرد در زبان عربی است. که در بسیاری از موارد در نگارش مورد بی توجهی قرار می‌گیرد. از این علامت زیبا در موارد زیر استفاده ‌می‎شود:

1.جملات نشانگر شادی گویند مثل “ما أجمل هذا البيت!” (عجب خانه‌ی زیبایی!)
2.جملات که دلالت به عصبانیت گوینده دارد مثل: “كم هو غبي!” (چقدر نفهمه!)
3.در عباراتی که نشانگر تعجب است مثل “يا إلهي!” (وای خدای من!)
4.در عبارات دعایی مثل “ربي يحفظه!” (خدا حفظش کنه!)
5.در جملات که آرزویی را بیان میکند مثل: “يا ليتني كنت معك!” (کاش باهات بودم!)
6.در عباراتی که حاوی همدردی است مثل “ياللمسكين!” (بیچاره!)

در ویدئو زیر با نقش علامت تعجب بیشتر آشنا می‌شوید.

علامت نقل قول (علامة التَنصيص)

گیومه یا نقل قول در نوشته‌های علمی و داستان‌ها برای آوردن سخن شخص خاصی بدون دخل و تصرف بسیار استفاده می‌شود. از این علامت یک بار در ابتدای جمله و یک بار در انتهای جمله آورده می‌شود. مشاهده ویدیوی زیر شما را با این علامت کاربردی بیشتر آشنا خواهد کرد.

علامت اعتراض (شرطة الاعتراض)

از علامت _ در دو طرف جملات اعتراضی یا جملاتی که حذف آن به معنی جمله اصلی خدشه‌ای وارد نمی‌کند. عموما جملات اعتراضی یا تفسیری در بین اجزای اصلی جملات مختلف قرار می‌گیرد و وظیفه شرح بیشتر را دارد. در ویدئو زیر با این علامت بیشتر آشنا خواهید شد.

دو نقطه (نقطتان رأسيتان)

علامت دو نقطه جزء علامات چند کاربردی به شمار می‌رود. این علامت در موارد زیر استفاده می‌شود.

1. قبل از علامت  گیومه نقل قول و بعد کلماتی مثل: پرسیدن ، گفتن ، نجوا کردن و… مثل: همس فی أذنه” أنا ذاهب.” (در گوشش گفت: “من دارم میرم.”)
2. قبل از ذکر زیر مجموعه‌های یک مجموعه مثل: “يمارسون من الرياضة: الملاكمة والقَفز والكُرةُ الصّائِتةُ.” (ورزش‌های چون: بوکس ، پرش ، و اسکواش انجام می‌دهند)
3. بین کلمه و شرح آن مثل: “فاز أخي: محمّد.” (داداشم محمد برنده شد)

برای درک بهتر موضوع  و کاربرد این علامت مشاهده ویدیو زیر را بهتون پیشنهاد میکنم.

سه نقطه (ثلاث نقاط، عالمة الحذف)

از این علامت برای اختصار در نگارش استفاده می‎شود. به این صورت که بخش ابتدایی گفته‌ای یا مطلبی مطرح می‌شود و با هدف دوری از اطاله کلام بقیه متن حذف می‌شود و به جای آن از سه نقطه افقی در کنار هم استفاده می‌شود. و گاهی برای حذف سخنان نا شایست مثل فحش و غیره از متن مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای نشان دادن سکوت به منظور به فکر واداشتن خواننده استفاده می‌شود. برای روش شدن کاربردهای این علامت ویدیوی زیر را از دست ندهید.

این مقاله در حال تکمیل شدن است…

با این مقاله چه امتیازی میدهید؟
2/5
آیا این مطلب را می پسندید؟
https://ostadsaeed.com/library/?p=1935
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
سعید اسحاقی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

2 نظر در مورد علایم نگارشی در عربی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اینستاگرام

یوتیوب

تلگرام

واتساپ

آپارات

روبیکا

سروش

ایتا

آی گپ

گپ

در وب سایت استاد سعید شما دسترسی به هزاران محتوای آموزشی دارید؛ همچنین ما دائما در حال تولید دوره های آموزشی و کاربردی زبان ها برای شما هستیم. برای یادگیری زبان فقط کافیه تلاش با برنامه داشته باشید.